Gepubliceerd op:
11
april
2019

Onze woonzorgcentra hebben een duofiets. Dit is een fiets met een comfortabele passagiersstoel waarmee familieleden of vrijwilligers samen met een bewoner een ritje in de buitenlucht kunnen maken. Maar hoe rij je nu met zo'n fiets?

De woonzorgcentra zoeken vrijwilligers om bewoners met de fiets mee naar buiten te nemen. Een van de fietsende vrijwilligers van woonzorgcentrum Sint-Elisabeth, Gerd Wuyts, geeft je graag wat praktische info en tips!

Moet je heel sportief zijn?

De Duofiets is een elektrische fiets, dus het rijden valt heel goed mee. Je moet er wel rekening mee houden dat er iemand in de fiets zit. De bochten neem ik wat breder en ik hou ook rekening met de keuze van mijn route. De fietspaden in Sint-Katelijne-Waver zijn niet overal even goed aangelegd  en iedere put of bult voelt de passagier natuurlijk.

De fiets parkeren is wel even oefenen, maar mensen in de buurt zijn vaak wel behulpzaam. Ik merk ook dat het autoverkeer zeer voorzichtig is bij het voorbijrijden.

Waar rij je zoal naartoe?

Dat hangt af van de bewoner. We rijden soms terug naar de woning waar hij of zij vroeger woonde of naar het huis van een familielid. Eén van de bewoners wilde vorig jaar gaan kijken naar het nieuwe rondpunt dat aangelegd werd aan de AVEVE, om te zien hoe ze dat zouden aanleggen. Met een andere bewoner ben ik een ijsje gaan eten of we gaan eens ergens iets drinken.

Waarom raad je aan om met de duofiets te rijden?

Je hebt er gewoon zelf heel veel plezier aan, zeker als je ziet dat de mensen ervan genieten. Dat is het fijne aan dit vrijwilligerswerk: zien dat de bewoners plezier hebben. Het is ook ideaal voor als je niet veel tijd hebt. Op een uurtje geraak je al ver en de bewoner is eens buiten geweest. En dat laatste is zo belangrijk voor hen, om regelmatig buiten te komen. Met de lente voor de deur hoop ik dat we weer heel wat bewoners kunnen verleiden om mee te rijden.

Heb je af en toe wat tijd vrij en wil je graag een bewoner van het woonzorgcentrum mee laten genieten van de gezonde buitenlucht? Dan ben jij diegene die we zoeken. Bezorg jouw gegevens aan:

(foto van Kees Verwaard)