Gepubliceerd op:
10
maart
2020

Jeanine Maes, of TJ (Tante Jeannine) is een van de vele vrijwilligers van woonzorgcentrum Sint-Elisabeth in Sint-Katelijne-Waver. Ze zorgt er mee voor dat er in Zorgbedrijf Rivierenland net dat tikkeltje meer kan.

 “Ik ben niet toevallig in het vrijwilligerswerk gerold. Mijn nichtje werkt hier, mijn moeder woont hier en ook mijn zussen doen hier vrijwilligerswerk. Net als ik ondertussen al 13 jaar lang.

In het begin ging ik gewoon mee wandelen met de bewoners. Tijdens een vrijwilligersoverleg werd gevraagd naar ideeën rond wat we meer konden doen voor de bewoners. Een van de voorstellen was om voor ’s middags bij de lunch de bewoners een voorgerecht te laten maken. Ze vroegen mij als begeleidende vrijwilliger, en ik ben daar op ingegaan.

Mijn zussen die schrokken zich een ongeluk. Ik ben eigenlijk helemaal geen kok. Mijn overleden man stond vroeger altijd in de keuken. Toch ben ik de uitdaging aangegaan, en ondertussen doe ik het al meer dan 10 jaar met veel plezier.

In het begin maakte ik één keer per maand samen met 10 tot 16 bewoners een echt voorgerecht. Tegenwoordig maken we meestal soep. De bewoners snijden dan mee de groenten en bepalen iedere maand welke soep we de volgende keer gaan maken. Het is een gezellig samenzijn waarbij de bewoners honderduit vertellen over vroeger.

Na een paar jaar enkel voorgerechten te maken, stelde mijn nichtje voor om eens een verwenontbijt te organiseren voor de bewoners. Ondertussen doen we dat nu ook al 10 jaar lang één keer per maand. Ik kom dan tegen kwart na zeven ’s morgens naar het woonzorgcentrum voor de voorbereidingen. We zorgen voor vers geperst appelsiensap en allerlei soorten eiergerechten: gekookt, met spek, omelet, …

Die verwenontbijtjes organiseren doe ik ook nog altijd heel graag. Het kunnen bezig zijn met die mensen, iets goed kunnen doen en je tijd niet verspillen aan zagen en klagen, dat maakt dat het mij een goed gevoel heeft. Bovendien leer ik ook veel bij van de bewoners.

Ik heb af en toe ook contact met de andere vrijwilligers. Vooral wanneer we gaan wandelen met de bewoners. Maar nu met de werken aan de nieuwbouw is dat wandelen tijdelijk verminderd. Het is nog even afwachten hoe het in het nieuwe gebouw zal verlopen want ze gaan daar ook helemaal anders werken. Misschien dat ik dan twee keer per maand kom, zodat elke verdieping eens kan koken maar dat hangt nog af van de evolutie hé. Tot hiertoe doe ik dat nog altijd heel graag en zolang ik het graag doe, zal ik het blijven doen. Mijn zus die komt hier om te dansen maar dat is mijn ding niet. Ik ben te gevoelig voor die muziek. Je moet weten wat je aankunt hé.“

Wil jij ook jouw talenten inzetten als vrijwilliger of net als TJ onverwachte nieuwe talenten ontdekken? Ga gerust een kijkje nemen op onze pagina voor vrijwilligers. We hebben ongetwijfeld een dienst waar jouw talenten zeker van pas zouden komen!